Connect with us

Πολιτική

Στη Σόφια ο Μητσοτάκης: οι κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας

Published

on

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τη Βουλγαρία μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, γεγονός που μαρτυρά τη σημασία που αποδίδει η Αθήνα στις σχέσεις της με τη Σόφια, και τη βούληση εμβάθυνσής τους, καθώς και της σημασίας που αποδίδει στη διασφάλιση της σταθερότητας και ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της συντομότερης δυνατής διεξαγωγής των διακυβερνητικών διασκέψεων της Ε.Ε. με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, με στόχο την εμπέδωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Κίριλ Πέτκοφ και τον πρόεδρο της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ. Στην ατζέντα των συνομιλιών του με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Βουλγαρίας θα βρεθούν η διμερής συνεργασία με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, όπως και οι προοπτικές ολοκλήρωσης του αγωγού φυσικού αερίου IGB. Επιπλέον, θα συζητήσει με τους Πέτκοφ και Ράντεφ τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεταναστευτικό, και την εξέλιξη της πανδημίας με έμφαση στην αναζωπύρωση της μετάλλαξης «Όμικρον».

 

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα:

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε από τη Σόφια ξεκάθαρη υπενθύμιση προς την Τουρκία για τις ευρωπαϊκές επιπτώσεις της παραβατικής συμπεριφοράς της και της διατήρησης επιθετικών στρατηγικών, όπως αυτή του casus belli.

“Το ευρωπαϊκό συμβούλιο έχει προσδιορίσει το πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων με απόλυτη σαφήνεια δίνοντας στην Τουρκία ουσιαστικά δύο επιλογές την επιλογή της σταδιακής εξομάλυνσης των σχέσεων με τις γειτονικές προς την Τουρκία χώρες, που στις οποίες προφανώς περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, με μία αποκλιμάκωση της έντασης, με την παύση πια των προκλητικών ενεργειών μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και το αδιανόητο casus belli με το οποίο εξακολουθεί η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα”, σημείωσε ο πρωθυπουργός. “Σε κάθε περίπτωση εμείς θα είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι θα αγωνιστούμε για μία πλήρη εναρμόνιση των ευρω-τουρκικών σχέσεων, γιατί είμαστε οι πρώτοι που θα ωφεληθούμε από την περιφερειακή σταθερότητα”.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα έκανε ειδική μνεία στο μεταναστευτικό και στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία για τη φύλαξη των εθνικών συνόρων, που συγχρόνως είναι και τα ευρωπαϊκά σύνορα: “Και οι δύο χώρες το πιστεύω ότι το κάνουμε αποτελεσματικά με σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και επιδιώκουμε για ακόμα πιο στενή συνεργασία στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων, γιατί όπως σας είπα είμαστε χώρες που είναι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την Ελληνική θέση ότι σε μία περίοδο αυξανόμενο προκλήσεων και διαιρέσεων μία αξιόπιστη και μία δίκαιη πορεία προς την Ευρώπη είναι τελικά προς το συμφέρον όλων. “Αυτή η προοπτική γίνεται γίνεται μοχλός πρόοδο στις υπό ένταξη χώρες και ταυτόχρονα είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά και για αυτό και η Ελλάδα στηρίζουμε το ευρωπαϊκό μέλλον των υποψηφίων κρατών χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι πάντα οφείλουν να εκπληρώσουν τα κριτήρια τα οποία έχουν τεθεί για την ένταξη τους στην ένωση με πρώτιστο πάντα τις σχέσεις καλής γειτονίας και στο πλαίσιο αυτό προσβλέπουμε στην άμεση σύγκληση των πρώτων διακυβερνητικών διασκέψεων με τη δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την Αλβανία πάντα με βάση τα γνωστά κτίρια υπολογίζουμε στη στήριξη σας για τον κοινό αυτό στόχο. Τέλος, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω και τον κύριο πρωθυπουργό για τις σχέσεις μας με την γείτονα Τουρκία” κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπερθεμάτισε ο Βούλγαρος ομόλογος, Κιρίλ Πετκόφ: “Όντως και τα δύο κράτη της είμαστε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει λογική αυτά τα σύνορα ουσιαστικά να μας οδηγήσουν σε ένα καλό συντονισμό ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων”.

Copyright © 2021 Rewindmag.gr