Connect with us

REWIND

Ο Τσίπρας ξέχασε ότι το 2016 οδήγησε το μεγαλύτερο μέρος της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ

Published

on

 Το 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- Καμμένου μεταβίβασε τη ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ και δεσμεύτηκε με σύμβαση το 51% της κρατικής συμμετοχής να πέσει στο 34%! Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η αύξηση στο ρεύμα οφείλεται στο ότι η ΔΕΗ δεν είναι δημόσια. Ψέματα και πάλι ψέματα.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΚΑΪ, στην ερώτηση αν θα επανακρατικοποιηθεί η ΔΕΗ σε περίπτωση που ξαναβγεί στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι σε τέτοια περίπτωση η ΔΕΗ θα ανακτήσει το Δ (δημόσια) στην λειτουργία της. Φαίνεται πως ξέχασε ότι το 2016, ήταν η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου που μεταβίβασε τη ΔΕΗ στο υπερταμείο και δεσμεύτηκε για τη μείωση της κρατικής συμμετοχής στη ΔΕΗ από το 51% στο 34% το 2016. Μάλιστα, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε δεσμευτεί ότι η μείωση αυτή κατά 17% θα γινόταν μέσω πώλησης και ότι το τίμημα θα κατευθυνόταν αυτομάτως στη μείωση του χρέους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τότε η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ είχε κατρακυλήσει στα 300 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ αντιμετώπισε πολύ μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, χαμηλή κερδοφορία (και ζημιές) και με την τιμή της μετοχής να κατρακυλά έως και τα 1,19 (στις 20/11/2018), με διακύμανση 1,3-1,4 ευρώ μέχρι τις Ευρωεκλογές του 2019.

Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, ουσιαστικά καταγγέλλει τον εαυτό του διότι είναι η δική του Κυβέρνηση που είχε αποφασίσει την πώληση του 17% της ΔΕΗ. Αν κάποιος ξεπούλησε τη ΔΕΗ ήταν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που απαξίωσε την επιχείρηση, και  τη μετοχή της, την οδήγησε σε επιζήμιες δεσμεύσεις και την έφτασε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία, όπως έλεγε η ίδια η έκθεση του Ορκωτού Ελεγκτή της εταιρείας τον Απρίλιο 2019.

Η κατάσταση αυτή άρχισε να αντιστρέφεται από το 2019 με λογιστικά κέρδη -σημαντικά- το 2020.

Η  Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η διοίκηση της ΔΕΗ επέλεξαν την άντληση κεφαλαίου μέσω χρηματιστηρίου, με διασπορά αγοραστών και τελική επιλογή της ΔΕΗ ώστε να διασφαλιστεί με τον τρόπο αυτό ο μεγαλύτερος έλεγχος των συμφερόντων του Δημοσίου ως μεγαλύτερου μετόχου της εταιρείας.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ είναι ένα ακόμα βήμα για την ανάπτυξη της εταιρείας. Τη μετεξέλιξή της σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη στο χώρο της ενέργειας! Μετά την οικονομική της εξυγίανση, τον λειτουργικό της εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών της προς τους πελάτες της, συγκεντρώνει πλέον κεφάλαια ύψους άνω των 2,3 δισ. ευρώ που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει άμεσα σε επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εντός Ελλάδας και σε εξαγορές μονάδων “πράσινης” ενέργειας στα Βαλκάνια.

Με τις κινήσεις αυτές, η ΔΕΗ θα αυξήσει την παραγωγική της δυνατότητα, θα ελαχιστοποιήσει την εξάρτηση της από εισαγωγές, θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Και όλα αυτά αντλώντας κεφάλαια από την αγορά, χωρίς να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές ή το κράτος, ως βασικός μέτοχος της ΔΕΗ.

Σήμερα, λοιπόν, σε αντίθεση με το 2016, τα χρήματα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ μπαίνουν μέσα στο ταμείο της ΔΕΗ για αναπτυξιακούς επενδυτικούς σκοπούς και όχι για αποπληρωμή χρέους. Φυσικά και αντιλαμβάνεται τη διαφορά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως εξαπατά πολιτικά, για μια ακόμα φορά τους πολίτες, αποκρύπτοντας την ουσία. Υποκρισία!

Copyright © 2021 Rewindmag.gr