Connect with us

Υγεία

Χρυσοχοΐδης: Μηδενική συμμετοχή των Θεσσαλών στα φάρμακα – Έρχονται προλήψεις στο ΕΣΥ

Published

on

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε  το πρωί στην τηλεόραση του Σκάι και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον φόβο υγειονομικής βόμβας στις περιοχές που επλήγησαν στη Θεσσαλία από τις πλημμύρες ο υπουργός Υγείας είπε χαρακτηριστικά, ότι «πρέπει να είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση, διότι δεν ξέρουμε που θα βγάλει όλη αυτή η κατάσταση. Είναι σημαντικό να προβλέπουμε τα ζητήματα» και γι’ αυτό σύσσωμο το υπουργείο Υγείας από την πρώτη στιγμή με τους αρμόδιους αναπληρωτές και τον υφυπουργό βρίσκεται στην περιοχή και κάνει ό,τι είναι δυνατόν, κατέληξε.

Μάλιστα, τόνισε ότι θα υπάρξει απαλλαγή όλων των Θεσσαλών, που επλήγησαν από τις πλημμύρες, από την συμμετοχή στα φάρμακα και τις εξετάσεις για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Παραθέτουμε σημεία συνέντευξης Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στους δημοσιογράφους

Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο, στην εκπομπή «Σήμερα», στον Τηλεοπτικό Σταθμό ΣΚΑΪ

Για τις προσλήψεις στον χώρο της υγείας:

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι σε εξέλιξη 4.000 προσλήψεις νοσηλευτών. Αναμένουμε τα αποτελέσματα σήμερα – αύριο. Είναι, δηλαδή, θέμα ημερών. 500 ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες μέρες και 2.000 αναμένονται τον Νοέμβριο. Ένα μεγάλο μέρος από αυτούς ήδη εργάζεται, γιατί ήταν οι επικουρικοί που προσλήφθηκαν την περίοδο του Covid, αλλά και καινούριες προσλήψεις που θα γίνουν.

Άρα, λοιπόν, 4.000 πρόσωπα προστίθενται. Για την πρόσληψη 1.000 γιατρών θα λήξει η διαδικασία αρχές Δεκεμβρίου. Ελπίζω και εύχομαι να τελειώσει η διαδικασία και αυτές τις μέρες η Υπουργός Εσωτερικών, κα Κεραμέως θα εγκρίνει ένα πολύ μεγάλο αριθμό από τις 10.000. Η κα Κεραμέως θα ανακοινώσει τις προσλήψεις του ’24 και θα προσθέσουμε πάνω από 1.500 γιατρούς και χιλιάδες νοσηλευτές και ταυτόχρονα λοιπό προσωπικό που χρειάζονται τα νοσοκομεία.

Για τις ελλείψεις των φαρμάκων

Αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Αφορά στην εφοδιαστική αλυσίδα, ένα πρόβλημα το οποίο εμφανίστηκε μετά τον Covid. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι, πρέπει να σας πω, στην προτελευταία θέση της λίστας των χωρών από πλευράς ελλείψεων. Η χώρα με τις λιγότερες ελλείψεις είναι η Βουλγαρία ενώ τις πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες ελλείψεις καταλαμβάνουν μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία κ.λ.π.

Δημοσιογράφος: Είμαστε σε καλύτερη θέση, λέτε.

Υπουργός Υγείας: Γιατί είμαστε σε καλύτερη θέση; Γιατί έχουμε το προνόμιο να έχουμε ένα πολύ μεγάλο εύρος..

Δημοσιογράφος: Παραγωγή δικιά μας.

Υπουργός Υγείας: Παραγωγή γενοσήμων. Έχουμε μια πολύ υγιή, εύρωστη, εξαγωγική φαρμακοβιομηχανία. Ένα 30% με 35% των φαρμάκων μας είναι ακριβώς αυτά τα γενόσημα που παράγονται εδώ. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές φορές κρίσιμα φάρμακα που λείπουν. Πας στο φαρμακείο, πάει η μητέρα στο φαρμακείο και κυρίως για τα παιδιά για μια αντιβίωση.. Αυτά είναι τα πιο κρίσιμα φάρμακα, για τα παιδιά…

Θέλω να σας πω ότι από την ημέρα που ανέλαβα υπέγραψα τρεις αποφάσεις για απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα από την εκπομπή σας ότι με αυτά τα ζητήματα δε θα παίξουμε.

Προέχει η υγεία και οι ανάγκες των Ελλήνων πολιτών και στη συνέχεια προέχει το θέμα της οικονομίας και της ανάπτυξης των εξαγωγών.

Δημοσιογράφος: Μπορείτε να το σταματήσετε αυτό;

Υπουργός Υγείας: Υπάρχουν διαδικασίες και αυτό έκανα ήδη, μέχρι τώρα έχουμε βγάλει τρεις αποφάσεις.

Δημοσιογράφος: Όποιος τις παραβιάσει δηλαδή τις αποφάσεις; Αν εγώ είμαι φαρμακοβιομήχανος και λέω ότι δεν πάει να λέει ο Χρυσοχοΐδης, εγώ θα τζιράρω τα λεφτά μου στο εξωτερικό;

Υπουργός Υγείας: Ναι ακριβώς, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί υπάρχει απαγόρευση, το φάρμακο είναι ένα ελεγχόμενο προϊόν. Ωστόσο, δε θέλω να αδικήσω κανέναν. Εάν υπάρχει επάρκεια θα γίνονται εξαγωγές. Όσο υπάρχουν ελλείψεις δεν θα γίνονται εξαγωγές και υποθέτω σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε τη δυνατότητα να υπάρχει διαφάνεια σε όλο αυτό το θέμα. Τι εννοώ; Να μπορούμε μέσα από μια εφαρμογή- ένα app – στο κινητό μας τηλέφωνο να βλέπουμε αν υπάρχει το φάρμακο που μας γράφει ο γιατρός, έτσι ώστε να μην τρέχουμε στα φαρμακεία. Πιστεύω ότι σε ένα μήνα περίπου από σήμερα θα το έχουμε στα χέρια μας. Και θα βλέπουμε και εμείς και ο γιατρός εάν το φάρμακο που αναζητάς υπάρχει ή είναι σε έλλειψη.

Για την αποστολή υγειονομικού υλικού και τις τυχόν ελλείψεις φαρμάκων στη Θεσσαλία

Δεν υπάρχει κανένα θέμα, ούτε πρόκειται να υπάρξει κανένα θέμα. Πίσω από όλη αυτή την ιστορία της αποκατάστασης και της διαχείρισης της κρίσης υπάρχει ένα μεγάλο logistic που δουλεύει καθημερινά, είμαστε όλοι εκεί, εννοώ δηλαδή όλα τα Υπουργεία, το Υπουργείο Υγείας είναι παρόν και στο επίπεδο της δημόσιας υγείας με την κα Αγαπηδάκη και στο επίπεδο του νοσοκομείου με τον κ. Θεμιστοκλέους και στην ψυχική υγεία, για την ψυχική στήριξη των ανθρώπων, με τον κ. Βαρτζόπουλο και εγώ από πίσω συντονίζω όλη αυτή την προσπάθεια. Άρα λοιπόν δεν πρόκειται να υπάρξει.

Δημοσιογράφος: Αυτή η υγειονομική βόμβα που φοβούνται πολλοί, μπορούμε να την απενεργοποιήσουμε;

Υπουργός Υγείας: Πρέπει να είμαστε καθημερινά από πάνω, γιατί δεν ξέρουμε τι θα βγάλει. Επειδή όμως πρέπει να είμαστε προνοητικοί, διαρκώς γίνονται εξετάσεις από τα αρμόδια εργαστήρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από τον ΕΟΔΥ, έτσι ώστε να είμαστε σε ετοιμότητα. Επίσης, έχουμε και πρωτόκολλα από διεθνείς κρίσεις, που έχουν συμβεί δηλαδή κατά το παρελθόν, έτσι ώστε να ξέρουμε τι μας έρχεται. Κυρίως στο επίπεδο αυτό πρέπει να προβλέπουμε διαρκώς.

Για την απαλλαγή των πληγέντων από τη ιδία συμμετοχή στα φάρμακα

Θα ψηφιστεί και διάταξη για την απαλλαγή όλων των Θεσσαλών που έχουν πληγεί από την ίδια συμμετοχή στα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ. Μηδενική συμμετοχή για ένα χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί και για τις διαγνωστικές εξετάσεις για όλους τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές.

Για την αναμόρφωση του ΕΚΑΒ

Καθημερινά παρακολουθώ, επιτηρώ τη διαδικασία λειτουργίας του ΕΚΑΒ. Πρέπει να σας πω ότι φέραμε πριν από 15 μέρες στο Υπουργικό Συμβούλιο ένα νέο σχέδιο για το ΕΚΑΒ, όπου προσθέτουμε μέχρι τέλος του χρόνου άλλα 50 ασθενοφόρα, προσθέσαμε αυτές τις μέρες περίπου 120 άτομα στο ΕΚΑΒ Αττικής, αλλά δε βρίσκουμε άλλο προσωπικό. Προκηρύσσουμε, με τις νέες προσλήψεις, που όπως προανέφερα, θα ανακοινώσει η κα Κεραμέως, μόνιμο προσωπικό 800 άτομα για το ΕΚΑΒ, μέσα στο 2024. Εύχομαι πραγματικά να υπάρξει ενδιαφέρον και..

Δημοσιογράφος: Επειδή λέτε για το προσωπικό, ρωτάει εδώ μια φίλη: Το επικουρικό προσωπικό στα νοσοκομεία θα ανανεωθεί για το 2024;

Υπουργός Υγείας: Από το επικουρικό προσωπικό δε θα φύγει κανείς. Θα προστίθενται διαρκώς, θα μονιμοποιηθούν όσοι από αυτούς είναι με σύμβαση και θα προστεθούν οι νέοι που θα μπουν.

Για την αναβάθμιση των Νοσοκομείων

Αυτή τη στιγμή έχουμε αρχίσει και αναβαθμίζουμε περίπου 130 νοσοκομεία, ένα-ένα μπαίνουν στο πρόγραμμα. Τα τρέχει αυτά τα θέματα, μελετητικά, το ΤΑΙΠΕΔ. Κοιτάξτε, η υγεία στην Ελλάδα, η παροχή υπηρεσιών υγείας, είναι 70% σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη. Τα 7 Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία πραγματικά είναι υψηλού επιπέδου Νοσοκομεία, άρα ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος των υπηρεσιών είναι σε αυτά τα Νοσοκομεία κορμού. Γι’ αυτά τα νοσοκομεία έχουν διατεθεί πόροι και κάθε μέρα που περνάει ένα-ένα εντάσσονται στην υλοποίηση. Όχι στον σχεδιασμό, στην υλοποίηση. Κυρίως αφορούν εκσυγχρονισμό στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, πράγμα το οποίο πέρα από το κατασκευαστικό μέρος αποτελεί προτεραιότητά μας. Ελπίζω τον Νοέμβριο να φέρουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο και να ανακοινώσουμε έναν νέο τρόπο διαχείρισης των εφημεριών. Είναι ένα σοβαρό θέμα κατά της ταλαιπωρίας.

Για το δυστύχημα στη Λιβύη

Αρχικά να εκφράσω, όχι απλά τα συλλυπητήριά μου, αλλά τη συντριβή μου. Πραγματικά, θρηνούμε όλοι οι Έλληνες για αυτό που συνέβη. Από χθες το βράδυ είχε πληροφορηθεί το ΕΚΑΒ να βρίσκεται σε ετοιμότητα για σήμερα το πρωί. Μια ανθρωπιστική αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι μια αξιέπαινη αποστολή. Είναι καθήκον μας και χρέος μας να βοηθάμε όλους τους ανθρώπους στον κόσμο και να συμμετέχουμε μέσα από οποιεσδήποτε παγκόσμιες ή Ευρωπαϊκές διαδικασίες. Χάθηκαν 5 νέοι άνθρωποι. Ελπίζω και εύχομαι- και όλοι μαζί ευχόμαστε- οι άνθρωποι που επέστρεψαν να γίνουν καλά και από εκεί και πέρα πραγματικά να διερευνηθούν τα αίτια αυτής της τραγωδίας.

Δημοσιογράφος: Γιατί φαίνεται ότι το δυστύχημα έγινε σε συνθήκες απόλυτου χάους. Η Λιβύη έχει σπαραχθεί με όλους τους τρόπους. Το πέρασμα της θεομηνίας έδωσε τη χαριστική βολή. Δεν υπάρχει Δέλτα, δεν υπάρχουν ολόκληρες περιοχές, έχουν εξαφανιστεί.

Υπουργός Υγείας: Ο Daniel όμως στη Λιβύη έκανε μεγάλη καταστροφή. Έχουν περισσότερους από 10.000 νεκρούς και υπάρχει μια τραγική κατάσταση όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα αναγνώρισης των νεκρών.

Continue Reading

Copyright © 2021 Rewindmag.gr