Connect with us

Διεθνή

Τι είναι η Χαμάς; Τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν τρομοκρατική ισλαμιστική οργάνωση;

Published

on

Η τρομοκρατική οργάνωση “Χαμάς” εξαπέλυσε μια καταστροφική αιματηρή επίθεση από ξηράς, θάλασσας και αέρος κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας χάος στην περιοχή και φέρνοντας ξανά το εθνικιστικό αυτό κίνημα στο παγκόσμιο προσκήνιο.

Η Χαμάς είναι μια ριζοσπαστική ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1987 από δύο πρώην μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου, τον Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν και τον Μαχμούντ Αλ Ζαχάρ. Έχει την έδρα της στη Γάζα και είναι η κυρίαρχη πολιτική και στρατιωτική δύναμη στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων βομβών αυτοκτονίας, πυραύλων και επιθέσεων με ρουκέτες. Οι επιθέσεις αυτές έχουν σκοτώσει και τραυματίσει εκατοντάδες αθώους ανθρώπους, τόσο Ισραηλινούς όσο και Παλαιστίνιους.

Η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ισραήλ, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνουν μόνο τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, τις Ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam, ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η Χαμάς έχει μια ιδεολογία που συνδυάζει τον ισλαμικό φονταμενταλισμό με τον πατριωτισμό. Στόχος της είναι να δημιουργήσει ένα ισλαμικό κράτος στη Μέση Ανατολή, το οποίο θα περιλαμβάνει όλη την Παλαιστίνη, συμπεριλαμβανομένων των εδαφών που κατέχει σήμερα το Ισραήλ.

Η Χαμάς είναι μια πολύ ισχυρή δύναμη στη Μέση Ανατολή και αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ και της περιοχής.

Ακολουθούν ορισμένα από τα πιο γνωστά τρομοκρατικά χτυπήματα της Χαμάς:

  • Η επίθεση με βόμβα αυτοκτονίας στο ξενοδοχείο Park στο Τελ Αβίβ το 2001, η οποία σκότωσε 30 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 100.
  • Η επίθεση με ρουκέτες στη πόλη Γάζα το 2006, η οποία σκότωσε 10 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 100.
  • Η επίθεση με βόμβες αυτοκτονίας στο σταθμό λεωφορείων στο Τελ Αβίβ το 2008, η οποία σκότωσε 31 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 100.
  • Η επίθεση με πυραύλους στη πόλη Ρομάν το 2014, η οποία σκότωσε 3 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 10.

Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που έχει προκαλέσει τεράστιο πόνο και καταστροφή. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για την οργάνωση και τις δραστηριότητές της, ώστε να μπορούμε να την αντισταθούμε και να την αποτρέψουμε από την πραγματοποίηση νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Πριν από την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι συγκρούσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ είχαν φθάσει στο πιο θανατηφόρο σημείο τους το 2021, όταν, μετά την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στην Ιερουσαλήμ, η οργάνωση εκτόξευσε ρουκέτες στο Ισραήλ.

Η Χαμάς έχει λάβει διεθνή υποστήριξη από χώρες όπως η Τουρκία και το Κατάρ, ενώ είναι γνωστό ότι το Ιράν είναι ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της ομάδας. Ο ηγέτης Αλί Χαμενεΐ δήλωσε την Τρίτη ότι η Τεχεράνη δεν είχε ανάμειξη στην επίθεση της Χαμάς το Σαββατοκύριακο.

Continue Reading

Copyright © 2021 Rewindmag.gr