Πολιτισμός
Φεστιβάλ Αθηνών 2021: Όσα θα δούμε σε Ηρώδειο, Πειραιώς 260 και Επίδαυρο
Ένα πλούσιο πρόγραμμα με παραστάσεις θεάτρου, μουσικής και χορού παρουσιάζει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αυτή την εβδομάδα στην Πειραιώς 260, στο Ηρώδειο και στην Επίδαυρο.
21-25 Ιουνίου Σίμος Κακάλας, Αίαντας
Ένας ηττημένος αντιήρωας παίζει τάβλι. Ο Αίαντας του Σοφοκλή, εμβληματική μορφή διαψευσμένου αρσενικού, μεταφέρεται σε ένα υπαίθριο αναψυκτήριο, παρακμιακή αντανάκλαση μιας χώρας που έχει μείνει κολλημένη στο παρελθόν, ενώ γύρω όλα έχουν καταρρεύσει. Μια πολύ δυνατή ομάδα ερμηνευτών συνθέτει ένα χορικό για τον κόσμο που αλλάζει και τις μεταβαλλόμενες αξίες του. Ένα σκηνικό έργο αφιερωμένο σ’ ένα αρχετυπικό αουτσάιντερ, τον κοινωνικά απομονωμένο Αίαντα, που είναι καταδικασμένος στην εξαφάνιση, αντιμέτωπος με την τρέλα. Παίζουν (αλφαβητικά) Ανθή Ευστρατιάδου, Σίμος Κακάλας, Κίμωνας Κουρής, Κωσταντίνος Μωραΐτης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Μιχάλης Συριόπουλος
Με αγγλικούς υπέρτιτλους και με ελληνικούς στην πρεμιέρα.
24-25 Ιουνίου Σοφία Μαυραγάνη, Mouθ
Τρεις ερμηνεύτριες, ένα τραμπολίνο, μικρόφωνα, καλώδια, σχήματα, χρώματα, φωνές και σώματα συντονίζονται σε μια χορογραφική σκυταλοδρομία με οδηγό το στόμα ως σώμα.
Η Σοφία Μαυραγάνη, η Ελληνίδα χορογράφος του Aerowaves για το 2019, συνεχίζει την έρευνά της γύρω από τη μουσικότητα του σώματος και δημιουργεί το MAUΘ πάνω σε μια παράδοξη συνθήκη εξίσωσης ήχου και κίνησης. Στα όρια του Χορού, του Θεάτρου και της Μουσικής το έργο αναδεικνύει τη φωνή ως δομικό στοιχείο της σωματικής έκφρασης και την κίνηση του σώματος ως ισοδύναμο στοιχείο μιας πολυφωνικής σύνθεσης. Χορογράφος – Δημιουργός Σοφία Μαυραγάνη. Ερμηνεία – Συνδημιουργία Χαρά Κότσαλη, Παγώνα Μπουλμπασάκου, Αντιγόνη Φρυδά.
24 Ιουνίου ΚΟΑ-Λουκάς Καρυτινός-Ντανιήλ Τρίφονοφ
Αν υπάρχει ένας σύγχρονος πιανίστας που να μπορεί να θεωρηθεί άξιος επίγονος των μεγάλων «αστέρων» της χρυσής εποχής του πιάνου, αυτός είναι αναμφίβολα ο Ντανιίλ Τρίφονοφ. Η εκρηκτική δεξιοτεχνία και η βαθιά εκφραστικότητα της ερμηνείας του εγγυώνται μια συγκλονιστική ανάγνωση του αειθαλούς Δεύτερου Κοντσέρτου του Ραχμάνινοφ.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη στιβαρή μπαγκέτα του καταξιωμένου αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού, παρουσιάζει επίσης την Ενάτη Συμφωνία του Σοστακόβιτς, που λόγω της πυκνότητας, της διαύγειας και της φρεσκάδας της αποκαλείται κάποιες φορές «η κλασική του Σοστακόβιτς». Τη συναυλία ολοκληρώνει το ατμοσφαιρικό Ισοκράτημα ενός παιδιού του Γιώργου Κουμεντάκη, εμπνευσμένο από την ανεκτίμητη βυζαντινή μουσική παράδοση.
25-26 Ιουνίου Πέτρος Κλαμπάνης, Tora Collective, Μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαυρου
Πώς συναντιούνται μουσικές από το Αιγαίο έως την Ήπειρο και από τα Ιόνια νησιά μέχρι την Κρήτη, μιλώντας στον νου και στην καρδιά ερμηνευτών από διαφορετικά μέρη του κόσμου, κουλτούρες και παραδόσεις; Συνενώνοντας δεξιοτέχνες από την Ευρώπη και την Αμερική, το Tora Collective γεφυρώνει τη Δύση με την Ανατολή και το σήμερα με την παράδοση, συνθέτοντας μια οικουμενική, μουσική αφήγηση.
Μια τολμηρή επανεκκίνηση στον διάλογο ανάμεσα στους πολιτισμούς, με όχημα τη δύναμη της μουσικής και του αυτοσχεδιασμού. Καλλιτεχνική επιμέλεια Πέτρος Κλαμπάνης. Ερμηνεύουν Αρετή Κετιμέ (Ελλάδα) φωνή, σαντούρι, Πετρολούκας Χαλκιάς (Ελλάδα) κλαρίνο, Θωμάς Κωνσταντίνου (Ελλάδα) φωνή, ούτι, Kristjan Randalu (Εσθονία) πιάνο, φωνή, Ziv Ravitz (Ισραήλ) ντραμς, κρουστά, Πέτρος Κλαμπάνης (Ελλάδα – Αμερική) μπάσο, φωνή.
25, 26, 27 Ιουνίου, 21:00, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Το Εθνικό Θέατρο ανοίγει τα φετινά Επιδαύρια παρουσιάζοντας τους «Ιππείς» του Αριστοφάνη, το πρώτο έργο του ποιητή με ιδιαίτερα έντονες πολιτικές και σατιρικές αιχμές, σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου και μια διανομή εκλεκτών πρωταγωνιστών.
26-29 Ιουνίου Παντελής Φλατσούσης, Εθνικό ντεφιλέ
Σε ένα όχι τόσο μακρινό μέλλον, όπου τα έθνη-κράτη δεν υφίστανται πλέον, διοργανώνεται ένα ντεφιλέ μνήμης για να τιμηθεί η φουστανέλα, το εθνικό ένδυμα του πάλαι ποτέ ελληνικού έθνους-κράτους. Στην πασαρέλα της Πειραιώς 260 παρελαύνουν η στολή του εύζωνα και η σουλιώτικη ενδυμασία του Βύρωνα, το φράκο του Κοραή και η φουστανέλα του Όθωνα, τα φράγκικα του Καποδίστρια και η φορεσιά της Αμαλίας. Με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, η παράσταση, σε ατμόσφαιρα εορταστική και υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, με έναν θίασο πολυσυλλεκτικό, επιχειρεί να καταθέσει ένα σχόλιο σχετικά με την ταυτότητα και την ετερότητα θέτοντας το ερώτημα τι τύπου κοινότητες θα μπορούσαμε να επινοήσουμε σήμερα, με στόχο ένα πιο συμπεριληπτικό μέλλον.
Στην παράσταση γίνεται χρήση στροβοσκοπικών φωτισμών. Με αγγλικούς και ελληνικούς υπέρτιτλους. Παίζουν Γιώργος Κριθάρας, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Αινείας Τσαμάτης, Ντέμπορα Οντόγκ, Γιλμάζ Χουσμέν, Θέμης Θεοχάρογλου, Houssain Amiri.
26 – 27 Ιουνίου 19:00 & 20:15, 3 – 4 Ιουλίου 19.00 & 20:15
Στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Αίθριο) ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί με το Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε θεατρική διασκευή της Άνδρης Θεοδότου, τη συγκινητική αλληγορία του πολυβραβευμένου Χιλιανού συγγραφέα Λουίς Σεπούλβεδα για τον γάτο που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει. Με την πολυετή εμπειρία στο θέατρο αλληλεγγύης για παιδιά, ο σκηνοθέτης, με μια δυνατή ομάδα συντελεστών, δημιουργεί έναν χαρούμενο κόσμο από ζώα γεμάτα χιούμορ και ευαισθησία, με τη σκέψη ιδιαίτερα στα παιδιά που βιώνουν συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού.
23-30 Ιουνίου, 20:15, Πλατεία
Τέλος, στην Πειραιώς 260, συνεχίζεται η παράσταση του Άντι Τζούμα, «Οικοδομή». Συνδυάζοντας στοιχεία από τη ρεμπέτικη μουσική και ιστορία με την κινησιολογία και την τεχνική του hip hop, ο Τζούμα δημιουργεί έναν χώρο στον οποίο οι μουσικές, οι ρυθμοί και οι ιστορίες συγχωνεύονται, και συνθέτουν μια ενιαία γλώσσα επικοινωνίας. Μέσα από την ερμηνεία τεσσάρων χορευτών και δύο μουσικών, η γλώσσα της «οικοδομής» μιλά για τις ανθρώπινες σχέσεις και τις σχέσεις εξουσίας, για την επικοινωνία και την αποξένωση, για τη ζωή και τον θάνατο (Ελεύθερη είσοδος με δελτίο εισόδου).
Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε και η δωρεάν μεταφορά των θεατών από και προς την Πειραιώς 260, με πούλμαν του Φεστιβάλ από το Σύνταγμα, ενώ δρομολογείται, από την επόμενη εβδομάδα, η μεταφορά κοινού με πούλμαν, προς και από τα δύο θέατρα της Αργολίδας, στην τιμή των 10 ευρώ.