Connect with us

Υγεία

Αγωνία για τη μετάλλαξη Όμικρον ενόψει Χριστουγέννων

Published

on

Συναγερμό προκαλεί η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον του νέου κορωνοϊού, δυο εβδομάδες μετά την εμφάνισή της και στη χώρα μας  μιας και, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματά της ανέρχονται πλέον σε πέντε, ενώ σημειώθηκε και ο πρώτος θάνατος στο Ηνωμένο Βασίλειο που αποδίδεται σε αυτό το στέλεχος.

Από τις 29 Νοεμβρίου επιβεβαιώθηκε μέσω της γονιδιωματικής επιτήρησης το πρώτο κρούσμα Όμικρον στην χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 5 κρούσματα.

Πρόκειται για 2 άνδρες και 3 γυναίκες ηλικίας 25-41 ετών, πλήρως εμβολιασμένους που εμφάνισαν ήπια συμπτώματα με διάρκεια λίγων ημερών. Η διάγνωσή τους έγινε στις Περιφερειακές ενότητες Κεντρικού Τομέα ΑθηνώνΧανίων και Λασιθίου. Τα 4 από τα 5 κρούσματα είναι εισαγόμενα, καθώς συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό (2 από Ν. Αφρική και 2 από Γαλλία), ενώ ένα κρούσμα είναι στενή επαφή επιβεβαιωμένου εισαγόμενου κρούσματος.

Αν και μικρός προς το παρόν, ο αριθμός περιστατικών που έχουν ταυτοποιηθεί στην Ελλάδα σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την εξάπλωση της νέας παραλλαγής και ενδεχομένως την κυριαρχία της έναντι της μέχρι τώρα επικρατούσας Δέλτα, γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι εξαιρετικά πιθανό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως επισήμανε και στη χθεσινή εβδομαδιαία ενημέρωση για την εμβολιαστική εκστρατεία η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου, θεωρεί την παραλλαγή Όμικρον ως υψηλού κινδύνου αλλά συνιστά ταυτόχρονα στάση αναμονής μέχρι τη συγκέντρωση περισσότερων στοιχείων για αυτήν.

Για την παραλλαγή Όμικρον, υπάρχουν λιγότερα ευχάριστα, αλλά και κάποια ευχάριστα νέα, δήλωσε η πρόεδρος, «δανειζόμενη» τη φράση του κορυφαίου Αμερικανού λοιμωξιολόγου Άντονι Φάουτσι.

Όπως επισήμανε, η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού θα οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες, μολύνσεις και θανάτους, αλλά υπάρχουν και τα ευχάριστα από τη Νότια Αφρική, που δείχνουν -προς το παρόν τουλάχιστον- ότι η νόσηση από την συγκεκριμένη παραλλαγή είναι ηπιότερη από την Δέλτα.

Σαφώς, η κ. Θεοδωρίδου έσπευσε να επισημάνει ότι τα στοιχεία αυτά απορρέουν από μελέτη μικρού αριθμού ασθενών στη Νότια Αφρική -42 για την ακρίβεια-, οι οποίοι κατά τα δύο τρίτα διαγνώστηκαν τυχαία, αλλά ουδείς εξ αυτών χρειάστηκε χορήγηση οξυγόνου.

Η ίδια μελέτη στη Νότια Αφρική καταδεικνύει ότι προς το παρόν γνωρίζουμε ότι το 80% αυτών που μελετώνται με την παραλλαγή αυτή είναι κάτω των 50 ετών και έχουν 2,8 ημέρες κατά μέσο όρο νοσηλεία σε σχέση με τις 8,5 ημέρες νοσηλείας που έχουμε με τις άλλες παραλλαγές. Επίσης, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η θνητότητα είναι στο 6,6%, ενώ με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού άγγιζε το 16%.

Όμως τα νέα από τη Μεγάλη Βρετανία είναι άσχημα. Εκτιμάται ότι η «‘Ομικρον» είναι θέμα ολίγων εικοσιτετραώρων για να γίνει η κυρίαρχη μετάλλαξη, ενώ η Βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει νέα μέτρα.

Κυβέρνηση και ειδικοί παρακολουθούν στενά όλα τα δεδομένα που προκύπτουν σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο, και βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, θετικά αποτιμάται η χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε στους ιεράρχες τα τελευταία δεδομένα για την πανδημία, επισημαίνοντας ότι είναι κομβικής σημασίας η πιστή τήρηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας και η αύξηση στο ρυθμό του εμβολιασμού τόσο για την πρώτη, όσο και για την τρίτη δόση.

Οι ειδικοί μελετούν τα μοντέλα, κάνουν τις απαραίτητες προβολές, καθώς τυχόν έκρηξη της «Όμικρον» στην Ελλάδα θα προκαλέσει νέες δοκιμασίες σε υγειονομικό επίπεδο.

Το θέμα της πανδημίας θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, κι ενώ όλη η Ευρώπη «καρδιοκτυπά» για τον κίνδυνο η τυχόν χαλαρότητα στις γιορτές, σε συνδυασμό με την «Όμικρον», να οδηγήσει σε νέο κύμα της πανδημίας, το πέμπτο στη σειρά.

Copyright © 2021 Rewindmag.gr