Connect with us

Ελλάδα

Ομιλία στη Βουλή «Ημέρα αφιερωμένη στους αγώνες για τη θεμελίωση των δικαιωμάτων των γυναικών»

Published

on

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μίλησε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου ανακοίνωσε την υιοθέτηση εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα, με τη βοήθεια της Vodafone, που θα επιτρέπει σε γυναίκες σε κίνδυνο να πατούν «κουμπί πανικού» και να καταγγέλλουν το περιστατικό.

Το panic button, όπως είπε, χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες και ήταν αίτημα πολλών γυναικείων οργανώσεων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στην υγεία των γυναικών κάνοντας ειδική μνεία στο «Φώφη Γεννηματά» που αφορά ολοκληρωμένες εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, και του τραχήλου της μήτρας που αφορά σε περισσότερες από 1,5 εκατ. γυναίκες.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Στις γυναίκες της Ουκρανίας αφιέρωσε την ομιλία του ο πρωθυπουργός. «Είναι άδικος, χτυπά τους πιο αδύναμους και γι’ αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως.»

Έκανε ειδική αναφορά και τις γυναίκες της Ρωσίας που δεν θα ξαναδούν τα παιδιά τους που πήγαν σε έναν άδικο και αχρείαστο -όπως είπε- πόλεμο, τόνισε ότι σε έναν κόσμο που αλλάζει με τη βία η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της κι έχει πάρει θέση στην πλευρά της ειρήνης, της σταθερότητας και του διεθνούς δικαίου και θα παραμείνει σταθερά στην πλευρά της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Όταν απειλείται η σταθερότητα και η νομιμότητα τα σύνορα, οι διεθνείς συνθήκες και τα δικαιώματα αμφισβητούνται, ο αγώνας κατά του κατακτητικού αυταρχισμού γίνεται αυτόματα και αγώνας για την ισότητα των δύο φύλωhttps://www.youtube.com/watch?v=jMB1mUyANCsν και την προστασία των πιο ευάλωτων», είπε και πρόσθεσε πως τα σύνορα της Ουκρανίας μετατρέπονται σε σύνορα ανάμεσα στο παρελθόν και στις ανθρώπινες κατακτήσεις των τελευταίων αιώνων.

 Κατερίνα Σακελλαροπούλου: φορά τα χρώματα της Ουκρανίας

Αφιερωμένη στις γυναίκες της Ουκρανίας ήταν η σημερινή (Τρίτη 8 Μαρτίου) ειδική εκδήλωση στη Βουλή με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να τις τιμά φορώντας τα χρώματα της Ουκρανικής σημαίας.

«Έχουμε στην καρδιά και στο μυαλό μας τις γυναίκες της Ουκρανίας. Εκείνες που έμειναν να πολεμήσουν για την πατρίδα τους, που αντιμετωπίζουν άοπλες τα ρωσικά τανκς, που αφουγκράζονται το βουητό του πολέμου κλεισμένες στα υπόγεια των σπιτιών τους ή στις στοές του μετρό σφίγγοντας στην αγκαλιά τους τα μωρά τους, ή τα φέρνουν στον κόσμο ενώ γύρω τους πέφτουν οι βόμβες. Και, φυσικά, όλες αυτές που πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς κρατώντας απ’ το χέρι τα παιδιά τους, υποβαστάζοντας τους γέροντες γονείς τους, περπατώντας χιλιόμετρα για να ξεφύγουν από τον όλεθρο», ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου και συνέδεσε το δράμα που ζει ο ουκρανικός λαός από τη ρωσική εισβολή με την ιστορία της Ελλάδας που έχει ζήσει την τραγωδία του 1922, το δράμα της Κύπρου.

«Ό,τι κι αν μεταφέρουν τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, όποιες εικόνες κι αν αποτυπώσουν τη δοκιμασία αυτών των γυναικών, όσο κι αν θαυμάζουμε τον ηρωισμό τους και μας συγκλονίζουν τα δεινά τους, μας ξεπερνά ο πόνος και η οργή, η απελπισία και το σθένος που τις συνοδεύουν όταν πολεμούν, όταν συντρέχουν τους τραυματίες, όταν βαδίζουν μέσα στο κρύο και την ομίχλη αναζητώντας καταφύγιο. Μια λιτανεία από ξεριζωμένες μητέρες, κόρες, αδελφές, διασχίζει σήμερα την Ανατολική Ευρώπη, φτάνει στις πύλες εισόδου της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Μολδαβίας, ζητά βοήθεια. Και αναμοχλεύει οδυνηρές μνήμες της δικής μας ιστορίας, της δικής μας προσφυγιάς», είπε.

Copyright © 2021 Rewindmag.gr