Connect with us

Υγεία

Δωρεάν μαστογραφίες: Πρόσκληση ΕΟΠΥΥ σε διαγνωστικά κέντρα για συμμετοχή στο πρόγραμμα προληπτικών ελέγχων

Published

on

Θέμα χρόνου είναι η ανακοίνωση και έναρξη των δωρεάν μαστογραφιών σε γυναίκες 50 – 69 ετών που εντάσσονται στο συνολικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου “Σπύρος Δοξιάδης” που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο ΕΟΠΥΥ απευθύνει πρόσκληση σε γιατρούς και ακτινοδιαγνωστικά κέντρα για συμμετοχή στην υλοποίηση της Δράσης για τη Δημόσια Υγεία “Προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις μαστογραφίας κατά του καρκίνου του μαστού”.

Πρόκειται για τον Άξονα 3.3 “Ενίσχυση της προσβασιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του συστήματος υγείας”, του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Στόχος της δράσης η δωρεάν διενέργεια προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων κατά του καρκίνου του μαστού. Στους σκοπούς της δράσης περιλαμβάνονται επίσης η μείωση στην πίεση στο συστήματος υγείας, η μείωση στο κόστος θεραπείας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, η βελτίωση στην πρόσβαση στο σύστημα υγείας σε μη προνομιούχες ομάδες του γυναικείου πληθυσμού της χώρας, η επέκταση της λειτουργικότητας του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ), η υιοθέτηση του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας από μεγάλο μέρος του πληθυσμού, η καταγραφή και η δυνατότητα επεξεργασίας στατιστικών δεδομένων μέσω του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας ώστε να καταστεί δυνατός ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός και η εφαρμογή πολιτικών προαγωγής της υγείας, της ευημερίας και του προσδόκιμου ζωής και επιβίωσης για τη βελτίωση και ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας.

Η συμμετοχή των γυναικών και των υπόλοιπων πολιτών που θα ακολουθήσουν στο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων “Σπύρος Δοξιάδης” θα είναι εντελώς μηδενική και για τις ιδιωτικές δομές Υγείας. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δημιουργούν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο η πολιτεία θα υπενθυμίζει στους πολίτες τις εξετάσεις που πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο, εν προκειμένω στις γυναίκες την ετήσια μαστογραφία τους. Το σκέλος των δωρεάν μαστογραφιών που μάλιστα θα λάβει το όνομα της Φώφης Γεννηματά, αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως μέσα στο μήνα και να ξεκινήσει άμεσα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην πρόσκληση προς γιατρούς και ακτινοδιαγνωστικά κέντρα, το πρόγραμμα των δωρεάν μαστογραφιών θα περιλαμβάνει τρία στάδια. Στο πρώτο, την εξέταση της ψηφιακής μαστογραφίας, θα εκδίδεται άυλο παραπεμπτικό και οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το παραπεμπτικό είτε μέσω sms είτε μέσω mail. Η μαστογραφία θα πραγματοποιείται σε δημόσια ή ιδιωτική μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και στη συνέχεια ο γιατρός θα ενημερώνει τον Ατομικό Φάκελο Υγείας Ασθενούς.

Στην περίπτωση που υπάρχουν από τη μαστογραφία ευρήματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης ξεκινά το δεύτερο στάδιο, της κλινικής εξέτασης, δημιουργείται αυτόματα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εσωτερικός κωδικός και δίνεται η δυνατότητα στις δικαιούχους να επισκεφτούν γιατρό κατάλληλης ειδικότητας. Εάν ο θεράπων γιατρός το κρίνει, εκδίδει παραπεμπτικό για υπερηχογράφημα μαστού (φάση 3). Και ο υπέρηχος πραγματοποιείται σε δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Copyright © 2021 Rewindmag.gr