Connect with us

Πολιτισμός

Αrt Athina 2021

Published

on

Προσαρμοσμένη στις παρούσες συνθήκες, εν μέρει ψηφιακή, εν μέρει με φυσική παρουσία, άνοιξε, 12 Νοεμβρίου, η έκθεση Art Athina. Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και διάρκεια έως τις 21 Νοεμβρίου, τηρώντας όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σ’ αυτήν την ετήσια σύναξη των γκαλερί της πρωτεύουσας, η φυσική παρουσία ξεκινά με την ομαδική έκθεση Art Athina Pop Up με συνολικά 59 έργα, ένα για κάθε αίθουσα τέχνης που συμμετέχει, στον ισόγειο χώρο του ξενοδοχείου King George, στην πλατεία Συντάγματος.

Οι θεατές μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση σε ομάδες έως 30 ατόμων. Κάθε έργο συνοδεύεται από QR Code, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες, σκανάροντας τον κωδικό, να μπορούν να μεταβαίνουν αυτομάτως στο ψηφιακό περίπτερο της γκαλερί και να παίρνουν πληροφορίες για τον καλλιτέχνη και το έργο του.

Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του χώρου έχει αναλάβει το γραφείο Objects of Common Interest με έδρα τη Νέα Υόρκη και την Αθήνα.

Η έκθεση εντάσσεται στην πλατφόρμα Art Athina Virtual (www.aavirtual.gr) η οποία έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παραμένει ανοικτή ήδη από την αρχή Νοεμβρίου, προσβάσιμη σε 24ώρη βάση επτά ημέρες την εβδομάδα έως το τέλος Νοεμβρίου.

Μία από τις παράλληλες δράσεις αυτής της ψηφιακής πλατφόρμας, που ανέκαθεν πλαισίωνε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του θεσμού και με σταθερό κοινό μέσα στα χρόνια, είναι ότι εφέτος η κατηγορία Video/New Media Space επεκτείνεται και σε δρόμους της Αθήνας. Έξω από το ξενοδοχείο, έως στη συμβολή Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, όπου στα πεζοδρόμια είναι τοποθετημένοι κωδικοί QR και αφορούν νέες παραγωγές του τελευταίου έτους: video art, NFT καθώς και οκτώ νέες αναθέσεις έργων επαυξημένης πραγματικότητας ΑR. Tο πρόγραμμα παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, τον πολιτιστικό οργανισμό Polyeco Contemporary Art Initiative και τη βρετανική ηλεκτρονική πλατφόρμα Daata.

Επίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι πέντε ζωντανές ομιλίες με τίτλο «Αισθηματική Αγωγή» σε επιμέλεια της εικαστικού Κατερίνας Ζαχαροπούλου, από 13/11 έως 21/11 με φυσική παρουσία στο φουαγιέ του θεάτρου Παλλάς. Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου, γνωστή και από την επιτυχημένη της τηλεοπτική εκπομπή «Η Εποχή των Εικόνων», εμπνεύστηκε τον τίτλο των ομιλιών από το ομώνυμο βιβλίο του Φλωμπέρ, «επιθυμώντας η ίδια, μια αισθηματική προσέγγιση των πραγμάτων στη σύγχρονη τέχνη». Οι ομιλίες θα αναρτώνται με τη μορφή podcast στην διεύθυνση www.aavirtual.gr.

Μέρος του προγράμματος ομιλιών της Art Athina, είναι και εκείνη που αφορά τις εργασίες του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος της Art Athina σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστοπούλου και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, σε συντονισμό Δάφνης Πολίτη. Στην ίδια ψηφιακή πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμο και το πρόγραμμα Performance της Art Athina Virtual, με τίτλο «Προσμονές και Αφυπνίσεις», σε επιμέλεια του επιμελητή και ιστορικού τέχνης Κώστα Στασινόπουλου. Οι «Προσμονές και Αφυπνίσεις», λειτουργούν ως μεμβράνη ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό, το τετελεσμένο και το ονειρικό, αιωρούμενες πάνω από το τώρα, σημειώνει ο επιμελητής.

Copyright © 2021 Rewindmag.gr