Connect with us

Ελλάδα

Μόνο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λένε «ναι» στο νομοσχέδιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Published

on

Αν και σχεδόν όλοι οι φορείς και ιδιαίτερα οι γυναικείες οργανώσεις, κατά τη σχετική διαδικασία, τάχθηκαν υπέρ των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να παραμείνει στο “παρών”.  Έτσι «Παρών» επί της αρχής θα δηλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25  και  «Όχι» το ΚΚΕ. Μόνο η ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λένε «ναι» στο νομοσχέδιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Το νομοσχέδιο αναμορφώνει συνολικά το πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δίνει δυνατότητα κρυοσυντήρησης ωαρίων και για κοινωνικούς λόγους, αυξάνεται το ηλικιακό όριο των γυναικών που μπορούν να προσφύγουν σε μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής  από το 50ο στο 54ο έτος, ενώ καταργείται η συναίνεση αλλά και η υποχρεωτική προηγούμενη του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων. Το νέο πλαίσιο δίνει «ανάσα» στις γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία και  ελπίδα στους ασθενείς με HIV να αποκτήσουν και αυτοί παιδί, μέσω της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Σύμφωνα με τον κ. Πάντο Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, σχεδόν 500 ζευγάρια κατέφευγαν  κάθε χρόνο στην Αλβανία για τεκνοποίηση. Δηλαδή, εκεί υλοποιούσαν την προετοιμασία, την εξωσωματική και στην Ελλάδα γεννούσαν. Τόσο την Αλβανία, όσο και τις άλλες χώρες του εξωτερικού, επισκέπτονταν και Έλληνες γιατροί, οι οποίοι συνεργάζονταν με τους κατά τόπους συναδέλφους τους.

Λίγο μετά τις 12 στην Ολομέλεια θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Copyright © 2021 Rewindmag.gr