Connect with us

Ελλάδα

Φωτιά στην Πεντέλη: Μεγάλες Δυνάμεις της Πυροσβεστικής-ΕΛΑΣ-Στρατού στην πρώτη γραμμή – Άνεμοι 9 μποφόρ τους πολεμούν

Published

on

Συνεχίζει να μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στην Πεντέλη η οποία ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης (19/07), και οι σφοδροί άνεμοι που επικρατούν πολεμούν το τιτάνιο έργο των πυροσβεστών, των άλλων σωμάτων ασφαλείας και των κατοίκων. Οι δυνάμεις των Πυροσβεστών,  οι οποίες επιχειρούν στο σημείο είναι πολύ ισχυρές καθώς πολλά διάσπαρτα μέτωπα κατακαίνε την περιοχή. Εικόνες από την υπερπροσπάθεια των ανδρών της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή δίπλα στους κατοίκους κατακλύζουν το διαδίκτυο.

15 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα, 420 πυροσβέστες, 60 πυροσβεστικά οχήματα, οι ένοπλες Δυνάμεις με 4 ομάδες, όλοι μαζί,  αγωνίζονται από εχθές στην πρώτη γραμμή κατά της πυρκαγιάς.  To 112 ενημερώνει από την πρώτη στιγμή τους κατοίκους. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις 5.30 τα ξημερώματα βρίσκεται στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και παρακολουθεί από κοντά το επιχειρησιακό σχέδιο της Πυροσβεστικής στα μέτωπα της πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα, με κάθε μέσο και με δεκάδες άτομα  συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στoν αγώνα κατά  της  πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική. Συμμετέχουν στην επιχείρηση πυρόσβεσης στην Πεντέλη με 2 ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ από την 2η ΜΑΛ (Μοίρα Αλεξιπτωτιστών) και το 575 ΤΠΝ (Τάγμα Πεζοναυτών) και 2 τροχοφόρους Φορτωτές. Είναι σε 2ωρη ετοιμότητα επέμβασης 150 άτομα, όπως επίσης και αριθμός λεωφορείων για συνδρομή, εφόσον απαιτηθεί, για την εκκένωση κατοίκων.

Από το βράδυ της Τρίτης το ΓΕΕΘΑ, κατόπιν αιτήματος της πολιτικής ηγεσίας, έδωσε άμεσα εντολή για ενεργοποίηση προσωπικού και μέσων, ώστε να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που είχε κυκλώσει ήδη περιοχές της Πεντέλης. Πιο συγκεκριμένα, έχουν διατεθεί: 3 CL-415, 2 CL-215, 2 ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ (2η ΜΑΛ, 575 ΤΠΖΝ συνολικά 22 άτομα συν τους οδηγούς), 2 Φορτωτές Tροχοφόροι με τους φορείς τους (725 ΤΜΧ (Χαϊδάρι) και 747 ΤΜΧ (Λουτράκι) με τους χειριστές και το βοηθητικό προσωπικό, συνολικά 8 άτομα). Ακόμη, υπάρχουν επιπλέον ομάδες σε άμεση ετοιμότητα: 6 ομάδες: (61 άτομα), 575 ΤΠΖΝ: 11 άτομα, ΠΑΛΑΣΚΑ: 10 άτομα, ΣΑΛΑΜΙΝΑ: 10 άτομα, ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: 10 άτομα, 114ΠΜ: 10 άτομα, 123 ΣΤΕ:10 άτομα. Επιπλέον,  υπάρχουν 13 μηχανήματα σε άμεση ετοιμότητα με το υποστηρικτικό προσωπικό τους στο 725 ΤΜΧ. Τέλος διατίθενται λεωφορεία: 28 των 50 θέσεων, 20 minibus των 6-14 θέσεων. Σε 2ωρη ετοιμότητα βρίσκονται: ΓΕΣ: 90 άτομα, ΓΕΝ: 30 άτομα, ΓΕΑ: 30 άτομα.  Zητήθηκαν και έχουν εκπεμφθεί 7 επιπλέον περιπολίες σε Πάρνηθα (2 από ΔΕΠ, 2 από ΓΕΑ) και Υμηττό (2 από ΓΕΣ, 1 από ΓΕΝ).

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 200 αστυνομικοί έχουν διατεθεί και συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, στην πυρκαγιά της Πεντέλης, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ. Παράλληλα, 29 περιπολίες ασφαλείας με 82 αστυνομικούς παρέχουν κάθε αναγκαία συνδρομή και προστατεύουν τις περιουσίες των πολιτών στις περιοχές που πραγματοποιήθηκε προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων. Η προσπάθεια δεν σταμάτησε ούτε στιγμή όλη τη νύχτα.

Copyright © 2021 Rewindmag.gr